-20%

Vaša stomatološka ordinacija drBrkić daje 20% popusta za studente

Vidi sve
Zakažite online

8. дец 2022.

Plombiranje i popravka karijesa zuba. Bele ili crne plombe?

Uklonite karijes u našoj ordinaciji , oblikujte Vaš zub novom plombom i povratite mu funkcionalne i estetske karakteristike. Takođe, zub će biti zaštićen od ponovnog prodora bakterija i nastanka novog karjesa. Naša stomatološka ordinacija je pripremila za Vas novi savet vezan za plombe i plombiranje. Pročitajte kako možete sprečiti pojavu karijesa, koji su standardi u plombiranju i kako se pravilno vrši plombiranje i očuvanje zubnih kontakta nakon završene procedure.

Dr Jelena Brkić

zubi

Podelite ovaj članak

linkedintwitterfacebook

Plombiranje zuba je najčešći razlog posete stomatologu. Retki su oni koji nemaju makar jednu plombu u ustima. Karijes, prelomi ili otkidanje dela zuba, kao i estetski razlozi, kada želimo dodati deo zuba koji nedostaje su svakodnevni razlozi plombiranja zuba. Zube, takođe, možemo preoblikovati uz pomoć plombi.

Kada se ukloni karijes, odnosno bakterije i njihovi produkti iz samog zuba, postavlja se plomba, koja ima za cilj da popuni šupljinu nastalu uklanjanjem obolelog dela, da na taj način zub povrati funkcionalne i estetske karakteristike. Takođe, adekvatno postavljenja plomba štiti zube od ponovnog prodora bakterija i nastanka novog karijesa.

Koje materijale koristimo za plombiranje zuba?

Kada je u pitanju materijal od koga su izrađene, plombe mogu biti kompozitne (bele) ili amalgamske (crne). Nekada su amalgamske (crne) plombe bile najčešće korišćeni restaurativan materijal za plombiranje, dok današnji standard predstavljaju zubni ispuni od belih (kompozitnih) materijala.

Crne amalgamske plombe. Zašto se danas retko koriste?

Amalgam se kao materijal koristio jako dugo za plombiranje u konzervativnoj stomatologiji. Ovakva vrsta plombe predstavlja jedinjenje žive, u rasponu od 43% do 54%, srebro ima udeo do 35%, kalaj i bakrar sa po 10% i cink sa oko 2%. Ovako dobijena plomba ima izuzetne mehaničke karakteristike, vrlo je čvrsta i izdržljiva. Stepen trošenja im je vrlo sličan prirodnom zubu. Nije redak slučaj u praksi da ovakve plombe na zubima mogu da traju čak i više od 10 godina, a pri tom su jeftinije od belih, kompozitnih plombi.

Prikaz crnih plombi

Šta je zapravo uticalo na to da crne plombe ne budu više dominantno zastupljene?

Savremena stomatologija teži ka uspostavljanju hemijske i/ili mikromehaničke veze između restaurativnog materijala i zubnog tkiva. Za razliku od kompozitnih ispuna, amalgamske crne plombe se u zubu održavaju isključivo mehaničkim principima, odnosno ne postoji hemijska veza između ispuna i zuba. Takođe, neophodno je ukloniti dosta zubne supstance sa površine zuba, kako bi amalgamska plomba bila održiva i ne bi ispala, što se kosi sa osnovnim principima današnje stomatogije i njene težnje da se maksimalno sačuva zubno tkivo.

Pojava galvanske struje

Pored estetskog nedostatka, zbog čega su svoje mesto nalazile uglavnom na bočnim zubima, crne plombe mogu uzrokovati pojavu galvanske struje. Naime, može se desiti kod pacijenata koji imaju više amalgamskih ispuna u ustima da se pojave simptomi peckanja sluzokože usta, crvenilo praćeno malim ranicama, a vrlo često i metalnim ukusom u ustima. Postoji način da se izmeri intenzitet ove galvanske struje, i ukoliko je sumnja na crne amalgamske plombe kao uzročnika, problem se brzo može rešiti njihovim menjanjem.

Povećana koncentracija amalgama i žive u krvi

U nekim zemljama, kao što su Švedska i Norveška, zakonom je zabranjena upotreba amalgamskih plombi zbog visokog sadržaja teških metala. Postoje određeni dokazi da se kod pacijenata sa većim brojem ovih plombi može očekivati i veća koncentracija žive u krvi. Svakako, dominantan razlog smanjenja upotrebe amalgama u praksi jeste borba za zaštitu životne sredine. Uklonjene stare amalgamske plombe bi trebalo na poseban način odvajati i slati na dalje bezbedno razlaganje i uništenje.

Zašto su bele plombe postale zlatni standard?

Kompozitne (bele) plombe su nastale još 60tih godina prošlog veka, ako ne i koju godinu ranije. Potreba za zubnom plombom koja će imati dobre mehaničke karakteristike, a pri tom biti u boji zuba, zadovoljiti estetski momenat, su bile osnova za razvoj ovih materijala u stomatološkoj praksi. Razvojni put je bio prilično dug, ali vrlo opravdan. Svaka nova generacija ovih materija je bila bolja od prethodne. Sa novim vekom, stigla je i nova generacija kompozitnih materijala, tkz.nanohibridni kompoziti. Vrhunska estetika, izuzetne mehaničke karakteristike, čvrstoća i otpornost na trošenje, učinili su da ove plombe i plombiranje sa njima postanu standard.

Pregled i priprema za plombiranje zuba

Prednosti plombiranja zuba sa belim plombama

Prednost kompozitnih materijala jeste što je za njihovo postavljanje u/na zub potrebno ukloniti samo oboleli deo zuba (karijes), obzirom da se hemijski vezuju za zub. Karijes diktira oblik buduće plombe. Na taj način se maksimalno štedi zdravo tkivo zuba, što je jedno od osnovnih načela savremene stomatologije.

Široka paleta boja, dobro poliranje, visoki sjaj, učinili su da ovi materijali budi brzo prihvaćeni kako u bočnoj tako i u estetskoj zoni. Stomatolog plombiranjem postavlja kompozitni materijal na zube u tankom sloju. Pogodni su za upotrebu i na mlečnim i na stalnim zubima. Vrlo se lepo oblikuju, tako da je moguće uz pomoć kompozitnih plombi učiniti sve, od najmanjih korekcija pa do rekonstrukcija čitavih zuba. Izuzetno je bitno da zubar pravilno izvrši plombiranje kako bi se obezbedio pravilan kontakt između zuba, a time postojanost i dugotrajnost same plombe.

Kada je u pitanju konzumacija hrane nakon postavljanja kompozitne plombe, nije neophodno sačekati 2h, kao što je to bio slučaj sa amalgamskom, crnom plombom.

Nedostaci belih plombi

Neki od nedostataka kompozitnih materijala su polimerizaciona kontrakcija. Prilikom prosvetljavanja lampom (polimerizacije), dolazi do skupljanja materijala na zubu u određenom stepenu, koji najviše zavisi od debljine nanetog materijala na zube, kao i od intenziteta svetla polimerizacione lampe kojim je izložen.

Promena boje plombe kroz određeno vreme je još jedan od problema koji se mogu javiti. Novije generacije kompozita imaju prilično postajanu boju i dobro se poliraju, čime dodatno elimišemo faktore koji mogu ovu pojavu potencirati.

Za plombiranje zuba kompozitnim materijalima potrebno je obezbediti idealne uslove, odnosno suvo radno polje. Kada postoji i mala količina vlage, postavka plombe može biti kompromitovana i samo plombiranje osuđeno na neuspeh. Potrebna je veština stomatologa jer ovi ispuni zahtevaju vreme i posvećenost.

Oralna higijena zuba i srečavanje pojave karijesa

Takođe vrlo bitna stvar je i oralna higijena pacijenta. Svakako da je neophodno težiti ka sve boljoj oralnoj higijeni u cilju održanja zdravlja usta i zuba i sprečavanja nastanka karijesa, ali kompozitni ispuni su posebno osetljivi kada karijes dodje u blizinu. Naša stomatološka ordinacija preporučuje posetu zubaru na svakih šest meseci. Redovan pregled u stomatološkoj ordinaciji sprečava pojavu karijesa i time redukuje potrebu za popravkom i plombiranjem vaših zuba.

Stomatološka ordinacija drBrkić Novi Sad

Šta je karijes i kako možemo izvršiti prevenciju

Karijes nastaje kao posledica dejstva bakterija iz dentalnog plaka na ostatke hrane u ustima. Interakcijom bakterija i ugljenih hidrata dolazi do pada PH vrednosti, stvaranja kisele sredine i posledične deminaralizacije gleđi. Ova pojava je uvod u stvaranje šupljine unutar samog zuba. Kada karijes zahvati gleđ, vrlo brzo se proširuje na dentin. Polako dolazi do pojave subjektvnih tegoba, nakupljanja hrane, osetljivosti na nadražaje i stvaranja prave šupljine unutar zuba. Ukoliko se na vreme javite zubaru komplikovanije lečenje zuba verovatno neće biti potrebno.

Najbolja prevencija nastanka karijesa jeste redovna i pravilna oralna higijena. Takođe, smanjenje konzumacije namirnica ili tečnosti koje sadrže visok nivo šećera pogodovaće zaštiti zuba od nastanka karijesa.

Vodite računa o svojim zubima i plombama na vreme. Redovno posećujte svog stomataologa na kontrolama, ne samo kada osetite tegobe. Redovan pregled u stomatološkoj ordinaciji, jednom u šest meseci, čuva vaše zube i sprečava pojavu karijesa.

Stomatološka ordinacija “Brkic” iz Novog Sada vrši popravku i plombiranje zuba najsavremenijim materijalima. Koja je cena plombiranja, kao i cene ostalih usluga u našoj ordinaciji, pogledajte na našem aktuelnom cenovniku.

Pročitajte naše ostale korisne savete i održavajte Vaše zube na pravilan način.