-20%

Vaša stomatološka ordinacija drBrkić daje 20% popusta za studente

Vidi sve
Zakažite online

Usluge

13. окт 2022.

Zubna protetika

Ukoliko Vam nedostaje jedan ili više zuba problem možemo rešiti izradom zubnih krunica. U zavisnosti koliko zuba nedostaje ili je samo u pitanju estetski problem, u našoj ordinaciji izrađujemo fiksne i mobilne krunice.

Dr Jelena Brkić

zubi

Podelite ovaj članak

linkedintwitterfacebook

Zubna protetika je grana estetske stomatologije koja pored popravljanja Vašeg osmeha ima i zadatak da Vam vrati normalnu funkciju žvakanja i položaja Vaše vilice. Ukoliko Vam nedostaje jedan ili više zuba problem se može rešiti izradom jedne od sledećih vrsta nadoknada, a to su: zubne proteze, krunice, mostovi i implanti.

Zubna protetika i zubne proteze

Proteze možemo podeliti u najčešćem slučaju na dve grupe protetskih nadoknada, totalne i parcijalne proteze. Sigurno ste čuli i za pojam fiksnih proteza ali one spadaju u domen stomatologije koji se naziva ortodoncija.

Totalna proteza

Ukoliko na Vašoj vilici ne postoji nijedan zdrav zub onda vi možete ugraditi totalnu protezu. Totalna proteza vraća Vašem licu sklad i izgubljeni osmeh a takođe ponovo obnavlja izgubljenu funkciju žvakanja. Ovde posebno naglašavamo da je žvakanje hrane jedan od izuzetno bitnih faktora za zdrav život i ishranu uopšte. Ovaj tip proteze se brzo može izraditi a cena izrade je pristupačna. Moramo da napomenemo da na stabilnost ovakog tipa proteze utiče očuvanost grebena odnosno dela vilice gde su ranije bili zubi.

Šta je to skeletirana proteza?

Skeletirana odnosno parcijalna proteza je vrsta zubne proteze koja se može ugraditi kod pacijenata kao kombinacija krunica ili mostova i proteze koja nadoknađuje bezubi deo vilice. Dakle u ovom slučaju pacijent ima određeni broj zdarvih zuba i moguće je sprovesti ugradnju ovog tipa proteze. Ovaj tip protetske nadoknade se vezuje za Vaše postojeće zube uz pomoć kukuca ili atačmenta a lako i jednostavno se vadi iz usta. Prednosti ovog tipa proteze su veća stabilnost u ustima i bolja estetika u odnosu na totalne proteze. Takođe, uspešno se kombinuje i sa metalokeramičkim krunicama a primer jednog takvog kombinovanog rada možete pogledati na slici ispod.

Skeletirana proteza Novi Sad. Rezultat pre i posle.

Krunice

Zubne krunice predstavljaju nadokandu jednog zuba. Usled karijesa ili nekog fizičkog oštećenja zub je izgubio svoj oblik i nije više moguće postići onaj pravi oblik koji je nekada imao. U zavisnosti od materijala od kojih se izrađuju, krune mogu biti metalo-keramičke krunice i bezmetalne - cirkon krunice.

Metalokeramičke krunice

Kada kažemo krunica prva asocijacija jeste metalokeramička nadoknada. Ovaj tip krunica je u upotrebi u estetskoj stomatologiji dosta dug vremenski period. Kako osnova ove krunice služi metalna kapica koju prekriva keramika u boji zuba. Koren zuba na koji se postavlja krunica mora biti u potpunosti izlečen. Procedura se zasniva na tome da se zub brusi, uzima se otisak sa preostalog dela zuba i da na osnovu otiska se izađuje nadoknada. Nakon izrade metalokeramičke krunice u zubnoj tehnici sledi ugradnja u stomatološkoj ordinaciji. Ceo proces izrade i ugradnje metalo-keramičke krunice traje od 7 do 10 dana. Na slici koja sledi možete pogledati krajnji rezultat ugradnje metalokeramičkih krunica.

pre_posle_metalo.png

Bezmetalne krunice

Ovaj tip krunica predstavlja visok kvalitet u estetskoj stomatologiji. Ova vrsta zubne nadoknade vraća sjaj prirodnog zuba. Često ćete na internetu pronaći i druge sinonime za ovaj tip krunica kao na primer cirkonijumske krunice, hollywood smile itd. Estetska stomatologija se danas prepoznaje po ovoj vrsti zubnih nadokanda.

Zašto se bezmetalne krunice nazivaju cirkonijumske?

Odgovor je zbog materijala kojim se izrađuju. Osnova ovih krunica je cirkonijum. Pored estetske važnosti i beline koju dalje zubima, cirkonijum je i jako otporan i čvrst materijal. Bezmetalnim krunicama mogu se postići vrhunski estetski rezultati, prvenstveno zbog transparentnosti samog materijala, koji skoro na isti način propušta svetlosne zrake kao i zubna tkiva.

Da li da ugradim cirkonijumske ili metalokeramičke krunice?

Ovde ćemo nažalost na prvom mestu pomenuti Vaše finansijske mogućnosti. Cena bezmetalnih krunica je dva puta veće u odnosu na metalokeramičke krunice. Trenutne cene pogledajte na našem cenovniku pa procenite da li ste u finansijskoj mogućnosti da ugradite bezmetalne krunice. Prednosti cirkonijumskih u odnosu na metalokeramičke krunice se ogledaju u sledećem:

  1. Bolja estetika
  2. Veća dugotrajnost
  3. Bolja čvrstina
  4. Ugradnja na manjoj površini zubne supstance

Zubni mostovi

Ukoliko Vam nedostaje jedan ili više zuba onda je pravo rešenje za Vas zubni most. On predstavlja dobro rešenje ukoliko imate određeni broj zuba a samo nekoliko vam nedostaje.

Da li sam kandidat za ugradnju zubnog mosta?

Ukoliko ste izvadili jedan ili više zuba onda je najisplativije rešenje uraditi protetsku nadoknadu u vidu mosta. Ovde se ne radi samo o estetici već i očuvanju vaših postojećih zuba. Naime, na mestu gde je izvađen zub nastaje postepeno smanjivanje kosti. Tada dolazi do postepenog pomeranja zuba koji okružuju bezubi deo a to dalje indikuje nestabilnost tih zuba, smanjivanje koštanog materijala, karijes i druge probleme koji utiču na oralno zdravlje. Proces ugradnje zubnog mosta se sastoji od brušenja dva zuba koji suže kao nosači za zubni most, izrade mosta u zubnoj tehnici i same ugradnje odnosno cementiranja u stomatološkoj ordinaciji. Ovde ćemo napomenuti da mostovi kao i krunice mogu biti izradjeni kao metalokeramički i bezmetalni odnosno cirkonijusmki mostovi. Na slici ispod možete pogledati rezultat uspešno izvršene ugradnje bočnog metalokeramičkog mosta.

Metalokeramički most Novi Sad. Izgled pre i posle

Naša stomatološka ordinacija je u službi vašeg zdravlja

Brkić dent stomatološka odrinacija iz Novog Sada je tu za Vas. Pišite nam putem email-a ili društvenih mreža. Naš tim će rado odgovoriti i dati besplatan savet.

Zubna protetika je samo jedna od naših usluga, pogledajte i druge usluge koje priža naš dental centar. Informišite se o cenama naših stomatoloških usluga na našem zvaničnom cenovniku.